Tärkeää tietoa Humbugin materiaaleista

25.01.2016

Tärkeää tietoa Humbugin materiaaleista

Kromi(VI)-yhdisteiden pitoisuuksia nahkatuotteissa tai nahkaosia sisältävissä tuotteissa rajoitettiin EU-alueella viime vuoden toukokuun alusta. Tämän jälkeen markkinoille saatetut nahkatuotteet tai nahkaosia sisältävät tuotteet eivät saa sisältää kromi(VI)-yhdisteitä raja-arvon ylittävinä pitoisuuksina. Yhdisteet voivat aiheuttaa allergiaa jo pieninä pitoisuuksina.

Humbugin valkoisessa rannekorussa on mittauksissa havaittu yli uuden lain salliman määrän kromi(VI)-yhdisteitä, joten kyseisestä nahasta valmistetut tuotteet on poistettu myynnistä. Tästä valkoisesta ylijäämäverhoilunahasta on valmistettu Humbugin rannekoruja, Humbugin hiuspantojen reikäkuviota sekä Pietari Pieni -laukkuja. Jos sinulla on jokin näistä tuotteista, voit olla yhteydessä Humbugin Anniin asian tiimoilta sähköpostilla osoitteeseen anni@humbugi.com tai puhelimitse numeroon 0443747457.

Nahassa kromi(VI)-yhdisteitä muodostuu kromi(III)-yhdisteiden hapettuessa. Kromi(III)-yhdisteitä lisätään eräissä nahan parkitsemisprosesseissa, sillä se parantaa mm. nahan kulutus- ja lämmönkestävyyttä. Nahassa kromi(VI) pitoisuukset voivat siis kasvaa nahkatuotteen elinkaaren aikana. Jo hankittujen nahkatuotteiden osalta paras tapa ehkäistä allergisoivien yhdisteiden muodostumista on välttää tuotteiden säilytystä liian kuivassa ja kuumassa paikassa sekä välttää tuotteen altistumista UV-säteilylle.

Toivomme ettei kukaan Humbugin asiakas ei ole saanut allergisia reaktioita kyseessä olleista valkoisista tuotteista! Kierrätysmateriaaleja käyttäessä jokaisen nahkaerän alkuperä ei ole täysin tiedossa ja näin ollen niiden kromipitoisuudet ovat voineet olla suuremmat kuin nyt asetetut raja-arvot. Vuoden 2016 projektina onkin uudistaa Humbugin tuotevalikoimaa sekä materiaalin hankintaprosessia, joten jatkossa tämä asia tulee muuttumaan. Tästä projektista kerromme lisää myöhemmin!

Lisätietoa nahkatuotteiden kromipitoisuuksista löydät Tukesin nettisivuilta


Shortly in English

Set of Humbugi bracelets,Pietari Pieni bags and hairbands are withdrawn from the market because they contain chrome(VI) above new EU regulations. If you have any questions about it contact Anni Jokinen by email anni@humbugi.com or by phone +358 443747457 

30.11.2020
28.02.2020
29.11.2019
04.11.2015